Współpraca
Licznik odwiedzin
Odsłon : 1363209Program "Owoce i warzywa w szkole"- rok szkolny 2015/2016 |
PROGRAM ''OWOCE I WARZYWA W SZKOLE''-ROK SZKOLNY 2015/2016PROGRAM ''OWOCE I WARZYWA W SZKOLE''-ROK SZKOLNY 2016/2017
Dnia 9.05.16 klasa 2g i 3e brały udział w warsztatach kulinarnych w restauracji K-2 w Borzechowie. W czasie warsztatów dzieci przygotowywały posiłki pod kierunkiem zawodowego kucharza. Przygotowywały śniadanie , wyciskały soki oraz robiły surówki do obiadu. W czasie przygotowywania potraw dowiadywały się o wartościach odżywczych warzyw i owoców.
Konkurs plastyczny -ŻYJ ZDROWO BĘDZIE KOLOROWO- upowszechniający wiedzę dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania Konkurs przeznaczony był dla uczniów klas I-III biorących udział w programie -Owoce i warzywa w szkole- . Celem konkursu było propagowanie urozmaiconej w warzywa, owoce i inne cenne składniki codziennej diety i jej pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka, rozwój świadomości zdrowotnej uczniów oraz realizacja jednego z kierunków polityki edukacyjnej państwa: Działania szkoły na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa uczniów.
Zadaniem konkursowym było wykonanie pracy plastycznej w dowolnym formacie z zastosowaniem dowolnej techniki i narzędzi, o tematyce zasad zdrowego odżywiania. Oceniane były staranność i pomysłowość wykonania, atrakcyjność plastyczną pracy, walory edukacyjne pracy promującej zdrowe odżywianie. Prac było bardzo dużo, każda kolorowa, piękna i na temat. Szkolna Komisja Konkursowa w składzie Elżbieta Krawczykowska, Katarzyna Bator, Jola Rogalska wybrały najlepsze prace. A oto autorzy nagrodzonych prac: I miejsce: Wiktor Stuba kl. II c Adrianna Sosnowska kl. III b Antonina Kopczyńska kl. I b II miejsce: Wojciech Lewandowski kl. II c Adrianna Mroczkowska kl. I b Martyna Sidorowicz kl. II g Paula Zwolińska kl. II e III miejsce: Kacper Czyrkiewicz kl. III b Iza Jagiełło kl. I b Julia Giedyk kl. I g Nadia Lepka kl. II b Kasia Kołodziejska III b Nadia Śmigowska kl. III b Wyróżnienia: Nina Wojtaszek kl. II b Bartosz Puchalski kl. II c Wiktoria Lewandowska kl. II a Amelia Maziarz kl. II a Weronika Pawlak kl. III b Zuzanna Kurczyk kl. I b Julita Bojanowska kl. III b Oliwia Cyrankowska kl. III b
Organizatorzy: K. Bator E. Krawczykowska
KOLEJNE KLASY BIORĄCE UDZIAŁ W POGRAMIE-KLIKNIJ TU
3B
2 C 1c
16.11.2015 r. uczniowie klasy 2 c wykonali wesołe kanapki. Podstawą
kompozycji były przyniesione zdjęcia przyniesione oraz inwencja
własna. Na zakończenie zajęć dzieci zjadły wspólne śniadanie. Kolorowe i
pomysłowe kanapki zachęciły wszystkich do konsumpcji były także okazją
do rozmów na temat wartości odżywczych warzyw.
2E 3D
Zajęcia w 2B Zajęcia w 3E
Klasa II B dnia 29 10.2015r. wykonywała przepyszne kolorowe kanapki, w których nie zabrakło bardzo bogatych w witaminy warzyw. Drugą potrawą były owocowe szaszłyki. Dzieci wykorzystały do nich różnego rodzaju owoce, były tam: jabłka, gruszki, banany, winogrona, mandarynki, pomarańcze, mango. Po wykonaniu potraw przystąpiliśmy do konsumpcji. Wszyscy uznali, że ich kanapki i szaszłyki były przepyszne i częściej musimy wspólnie przygotowywać tak dobre i zdrowe śniadania.
Owoce i warzywa w szkole 2F Zajęcia w 3A
Strona internetowa: http://www.owocewszkole.org/
2014/201520 października klasa IIId w ramach programu "Owoce w szkole" brała udział w warsztatach kulinarnych, które prowadziła Pani Ilona Zwolińska. Dzieci dowiedziały się dlaczego należy się racjonalnie odżywiać, jakie korzyści płyną ze spożywania owoców i warzyw. Pani Ilona, która pracuje jako kucharka w Przedszkolu Kubusia Puchatka powiedziała nam jakich przypraw powinniśmy używać aby być zdrowym, a także pokazała przybory kuchenne, które na co dzień używa w swojej pracy. Pod "fachowym okiem"dzieci robiły swoje ulubione surówki. Pani Ilona poczęstowała całą klasę domowymi nugetsami oraz pysznym ciastem szpinakowym.
Owoce w kl. 2e
owoce w kl. 2a
"Owoce w szkole" Dnia 31 października 2014r. w klasie I b zostały zorganizowane zajęcia " Poznajemy warzywa i owoce". Dzieci poprzez zabawy, zagadki, karty pracy oraz wykonanie przepysznych sałatek owocowych miały możliwość zdobycia informacji na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. Dowiedziały się dlaczego warto codziennie jeść warzywa i owoce oraz uczyły się wspólnego, kulturalnego spożywania posiłków. Pierwszaki świetnie poradziły sobie z wykonaniem sałatek i potem z apetytem mogły je spożyć. Uczniowie z klasy Ie przygotowywali w grupach sałatki owocowe.
klasa I H
kl. II C
W OGRODZIE WARZYWNYM WARSZTATY KULINARNE SAŁATKA OWOCOWA
kl. III A
kl. IFkl. II B "Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki" - ten fragment znanej dziecięcej piosenki przypomina, jak ważne jest spożywanie witamin. Oczywiście nie mamy na myśli różnego rodzaju suplementów diety, które zawierają witaminy, a podstawowe składniki, które je zawierają, czyli warzywa i owoce. Wszyscy wiemy, że są one podstawowym i naturalnym źródłem witamin.
kl. IID
7 maja w klasie Ic odbyły się zajęcia w ramach programu "Owoce w szkole" pod hasłem "Piramida zdrowia". Poprowadziła je P. Intendentka. Po zajęciach uczniowie samodzielnie wykonali sałatkę warzywną. Po zakończeniu pracy nastąpiła degustacja przygotowanej potrawy.
zajęcia w klasie I b Dnia 29 kwietnia w klasie I b odbyły się zajęcia z panią pielęgniarką. Pani pielęgniarka przypomniała dzieciom piramidę zdrowia. Uświadomiła jak ważne w naszej codziennej diecie są owoce i warzywa. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem wypełniały karty pracy, bawiły się oraz bardzo aktywnie uczestniczyły w pogadance na temat prawidłowego odżywiania. Dziękujemy naszej pani pielęgniarce za ciekawe zajęcia.
SPRAWOZDANIE Z PRZEBIEGU GMINNEGO KONKURSU PLASTYCZNEGO OWOCOWY POJAZD Konkurs plastyczny w ramach realizacji programu Owoce w szkole W maju 2015 roku nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu plastycznego Owocowy pojazd, który odbył się w ramach realizacji programu Owoce w szkole. Celem konkursu było kształtowanie od najmłodszych lat świadomości i właściwych nawyków żywieniowych,pobudzenie wyobraźni plastycznej dzieci, umiejętność zastosowania jednej z różnorodnych technik plastycznych- kolaż.
Konkurs przeznaczony był dla uczniów klas I - III szkoły podstawowej. Prace wykonywane były techniką kolaż, format pracy: A 4, każdy uczestnik mógł zgłosić do konkursu jedną, samodzielnie wykonaną pracę. Obowiązywała Karta Zgłoszenia i podstawowe informacje o uczestniku. Oceniany był poziom artystyczny i estetyka wykonanych prac, oraz zgodność pracy z tematem. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpiło 20 maja 2015 roku. Napłynęło bardzo dużo prac ze Szkoły Podstawowej Nr 2 w Sztumie, Szkoły Podstawowej w Gościszewie, w Czerninie i Nowej Wsi. Jury w składzie: K. Bator, E. Krawczykowska, wybrało i nagrodziło następujące prace: 1. Aleksander Winnicki kl. II e SP2 Sztum 2. Kinga Konieczna kl. I SP Gościszewo 3. Tomasz Czechowski kl. III c SP2 Sztum 4. Wiktor Stuba kl. I c SP2 Sztum 5. Michał Nazarewicz kl. III c SP2 Sztum 6. Wiktor Budzowski kl. III c SP2 Sztum 7. Julia Stech kl. I SP Gościszewo 8. Anna Szczepanek kl. III c SP2 Sztum 9. Maja Sojka kl. I SP Gościszewo 10. Marysia Białkowska kl. I e SP2 Sztum 11. Hanna Kopczyńska kl. I e SP2 Sztum 12. Paulina Zwolińska kl. I e SP2 Sztum 13. Filip Giergielewicz kl. III c SP2 Sztum 14. Wiktoria Nickiel kl. III c SP2 Sztum 15. Weronika Werth kl. II SP Gościszewo
Wyróżnienia otrzymali: 1. Marcel Bełz kl. II e SP2 Sztum 2. Jakub Szafrański kl. II b SP2 Sztum 3. Martyna Maruszak kl. III c SP2 Sztum Organizatorzy:K. Bator, E. Krawczykowska
Piramida Zdrowego Wyboru Uczniowie z klasy I G mieli okazję spotkać się z panią intendentką, by poznać zasady zdrowego odżywiania. Zajęcia miały pomóc zrozumieć potrzebę zrównoważonego, zbilansowanego odżywiania w celu utrzymania zdrowia. Po wnikliwej analizie Piramidy Zdrowia dzieci dowiedziały się, skąd organizm czerpie najwięcej energii i dlaczego należy ją uzupełniać; dostrzegły wartości odżywcze owoców i warzyw; zrozumiały, jakie znaczenie ma spożywanie produktów będących źródłem wapnia. Prowadząca zwróciła uwagę uczniów na zagrożenia płynące z niewłaściwych wyborów żywieniowych. Uczniowie zrozumieli jak ważne znaczenie dla właściwego rozwoju ma sport i codzienna aktywność.
Dnia 29.04. 2015r. W klasie I d odbyło się spotkanie z p. intendentką.
Nie ma produktu, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dlatego powinniśmy dbać o ich uzupełnianie w różnych ilościach i proporcjach. Powinniśmy dbać by nasze posiłki w ciągu dnia uwzględniały produkty ze wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory oraz produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Komponując posiłki w ciągu dnia należy kierować się zasadami zdrowego żywienia oraz wytycznymi dotyczącymi Piramidy Zdrowego Żywienia. - Słowa p. Beaty postaramy wziąć sobie głęboko do serca. Jabłuszka były bardzo smaczne no i oczywiście ZDROWE. :-) 1. Klasa Ia przygotowuje sałatkę owocową, którą zaraz z apetytem zje. 2. Do drugiego śniadania w szkole pijemy tylko zdrowe soki owocowe. 3. Klasa Ia w gabinecie u pani pielęgniarki rozmawia na temat Piramidy Zdrowia.
Spotkanie z panią intendentką w kl III b
Tematem spotkania był odpowiedni dobór składników zdrowej diety. Poprzedzona prezentacją pogadanka pt. ?Piramida żywienia?przybliżyła uczniom istotę zdrowego odżywiania się. Kulminacyjnym punktem zajęć było wspólne utworzenie piramidy zdrowego żywienia. ZDROWE ODŻYWIANIE W KL. I E Uczniów z klasy I E odwiedziła pani pielęgniarka, która przeprowadziła pogadankę na temat zdrowego trybu życia. Uczniowie wspólnie z prelegentką analizowali piramidę żywienia i przypominali zasady zdrowego odżywiania. Spotkanie zakończyło się degustacją soczystych czereśni i truskawek.
III C
|